86 Moesgaard Museum1600x400

Mød jernalderens menneske

Oplev det fantastiske fund, Grauballemanden

Foto: Medieafdelingen - Moesgaard Museum

Kom tæt på den 2000 år gamle Grauballemand

Mad over lerkar i husets åbne ildsted. Grød lavet af byg, hørfrø og ukrudtsfrø. Tøj i skind, uld og hør. Huse bygget af ting, du finder i naturen. Har du lyst til at opleve, hvordan det var at leve i jernalderen? Selvom jernalderen ligger flere tusinde år tilbage, så er det faktisk muligt at komme helt tæt på én af fortidens egne beboere – Grauballemanden.  

Besøg Moesgaard Museum i Aarhus, og stå ansigt til ansigt med Danmarks bedst bevarede moselig, Grauballemanden. Fundet dateres helt tilbage til 200-300-tallet før vores tidsregning, men er så velbevaret, at du blandt andet kan se ligets hår og negle. 

87 Moesgaard Museum 600X600px

Besøg Moesgaard Museum i Aarhus

Når du besøger Moesgaard Museum finder du Grauballemanden i et mørkt rum, hvor han på varsomt vis er blevet placeret i en glasmontre. Herfra kan du betragte ham fra alle ledder og kanter. Det er en ganske særlig og sanselig oplevelse at stå derinde i mørket. En følelse af at være nede i en mose – hvilket netop var, hvad Grauballemanden var, indtil en lokal entreprenør ved et tilfælde fandt ham i 1952. 

Moesgaard Museum kan du opleve fortidens fund og datidens mennesker, når du vandrer rundt og fordyber dig i museets faste udstillinger. Men du kan også opleve nye særudstillinger flere gange i løbet af året. Moesgaard Museum er ikke bare et almindeligt kulturhistorisk museum. Når du besøger det særlige museum, kan du går du rundt i både permanente udstillinger og afvekslende udstillinger, hvor du kan føle, lytte og opleve fortiden på din egen krop.

Tager du færgen til Moesgaard? Så kan du få 20 procent rabat på entréen! Du skal bare vise din billet fra MOLSLINJEN i indgangen senest syv dage efter din rejse. Kombardo!

Historien om det unikke arkæologiske fund, Grauballemanden

En rød hårtop dukkede pludseligt frem, da et hold tørvearbejdere fra Grauballe arbejdede i Nebelgaards mose den 26. april 1952. Det stod hurtigt klart, at der var tale om et ganske unikt fund. Den tidligere leder af Forhistorisk Museum i Moesgaard blev kontaktet, og han fik herefter sørget for, at man fik skåret en hel tørveblok op med, hvad der viste sig at være et moselig. Herfra blev det kørt til Forhistorisk Museum.

For arkæologer og historikere har fundet af moseliget, Grauballemanden, haft ganske stor betydning. Det har nemlig givet utrolig mange - indtil da ukendte - informationer om jernalderen, som var den periode, hvor Grauballemanden levede. Fundets helt særlige bevaringsgrad har gjort det muligt at studere alt fra ligets hud, hår, tænder – ja tilmed hvad han havde spist, og hvilke omstændigheder der havde været omkring hans død.

88 Moesgaard Museum Udstilling 600X600px

En tre-dage-lang undersøgelse i 2001

I første omgang kunne man datere Grauballemanden ved hjælp af en pollenanalyse. Analysen viste, at han havde levet i romersk jernalder - det vil sige mellem 400 og 0 år før vores tidsregning. En senere analyse fandt dog frem til en mere nøjagtig datering; cirka 55 år før vores tidsregning.

i 2001 blev Grauballemanden sendt til en lang tredages-undersøgelse på Aarhus kommunehospital. Undersøgelsen, som blev foretaget af 25 forskere fra ind- og udland, omfattede blandt andet en CT-scanning, MR-scanning, DNA-test, kikkertundersøgelse og en rekonstruktion af hans hoved. Undersøgelsen fastslog mange nye detaljer om ham, blandt andet at hans sidste måltid bestod af flere forskellige kornarter og frø fra over 60 forskellige urter og græsarter. 

Desuden fandt man ud af, at der ikke var spor af friske bær eller urter i hans mave, hvilket tyder på, at han er død i vinteren. Det forklarer også hans velbevarede tilstand, idet han er blevet sænket ned i iskoldt vand.

Hvem var Grauballemanden?

Grauballemanden var en voksen mand på 34 år. Han var 175 centimeter høj og var helt nøgen, da han blev fundet i Nebelgaards mose. Grauballemanden havde hverken smykker eller beklædning omkring sig, da han blev fundet. Men hvem var han, og hvorfor skulle han dø? 

Ifølge undersøgelserne havde Grauballemanden begyndende leddegigt og tandrodsbetændelse, men ellers var han en rask mand. Mange mener derfor, at forklaringen på Grauballemandens død er, at han blev skænket som en gave til guderne i mosens dyb. Grauballemanden døde af en dyb snitlæsion højt oppe på hans hals, der går fra øre til øre. I forbindelse med hans henrettelse har han også fået et brud på sit højre skinneben, og så har hans lig også læsioner på kraniet.

Moesgaard Museum Homo Sapiens
89 Moesgaard Museum Trappe 600X600px

Tørvemoserne gemmer på forhistoriens hemmeligheder

Grunden, til at Grauballemanden er så velbevaret, er på grund af de helt særlige kemiske processer, der er i tørvemosen. Nede i mosen sker der nemlig en speciel garvningsproces, og da grauballemanden blev gravet op, var han næsten færdiggarvet. Det vil sige, at han var så velbevaret, at hans hår, negle og tilmeld skægstubbe stadig var intakte. Selv hans fingeraftryk har man kunnet registrere. 

Cirka 100 moselig er bevaret i dag på grund af de utrolig gode bevaringsforhold, der er nede i tørvemoserne. Mosen gør nemlig ligene mumificerede. Kroppens bløddele, som hud, hår og maveindhold, er bevaret og udgør cirka en fjerdedel af moseliget. Resten af består af skeletdele. Nogle af de mest kendte, vi har I Danmark, er Huldremosekvinden, Tollundmanden og selvfølgelig Grauballemanden.

Sejl med MOLSLINJEN mod Grauballemanden og Moesgaard Museum

Har du lyst til at besøge Moesgaard Museum og ikke mindst Grauballemanden? Hvis du ikke bor i nærheden af Aarhus kan du nemt sejle med MOLSLINJEN og opleve museet. Der er ikke langt fra Aarhus’ færgehavn til Moesgaard Museum. 

På MOLSLINJEN har vi plads til alle. Bilister, cyklister, gående. Ja, alle. Og uanset hvilken billettype du har brug for, kan du sejle med os. Du kan booke en billet gennem vores app. Her har du også fuldt overblik over fartplanen og de andre færger, du kan tage med: 

Moesgaard Museum kan du opleve fortidens fund og datidens mennesker, når du vandrer rundt og forbyder dig i museets faste udstillinger. Men du kan også opleve nye særudstillinger flere gange i løbet af året. Moesgaard Museum er ikke bare et almindeligt kulturhistorisk museum. Når du besøger det særlige museum, kan du går du rundt i både permanente udstillinger og afvekslende udstillinger, hvor du kan føle, lytte og opleve fortiden på din egen krop.

Tager du færgen til Moesgaard? Så kan du få 20 procent rabat på entréen! Du skal bare vise din billet fra MOLSLINJEN i indgangen senest syv dage efter din rejse. Kombardo!

Oftest stillede spørgsmål

Find svar på de oftest stillede spørgsmål.